Ciltte kaşıntı ve tahriş ile başlayıp, kepeklenme pul pul dökülme ve yağlanma ile pig seviyesine ulaşan egzamanın neden meydana geldiği tıp dünyası tarafından kesin bir delil ile açıklanamamıştır. Beslenme düzeni, uykusuzluk, genetik ve çevresel faktörlerin egzamanın tetiklenmesinde etkili olduğu varsayılmaktadır. Egzama diyeti gibi beslenme şekilleri ile seboreik dermatitin tektiklenmesi ve tetiklenme zaman aralığı süresi uzatılabilir.
Egzama diyeti içerisinde yemeniz veya uzak durmanız gereken içerik listesini öğrenmeden önce, bu hastalığın nedenleri ve nasıl çözülebileceği hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz seboreik dermatit yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Bu makalemizin içerisinde yenilmesi ve uzak durulması gereken yiyecekler hakkında bilgilendirme yapacağız. 3 kaşık bundan 2 kaşık şundan şeklinde hayatınızı zora sokup sizi iyice strese sokacak bir diyetten bahsetmeyeceğiz için rahat olabilirsiniz.
Egzama diyeti ile kaliteli bir yaşam
Seboreik dermatit ile tanıştıysanız, bazı yiyecekler bu hastalığın seyrinde aktif olarak pozitif rol alırken, bazı yiyecekler ise hastalığın yatıştırılmasında aktif olarak görev alabilmektedir. Egzamanızı yavaşlatıp daha kaliteli bir yaşam sürebilmeniz için işte size tavsiye etmiş olduğumuz yiyecekler:
Egzama diyetinde yenilmesi tavsiye edilenler
Egzama hastalığı ile başı dertte olanlar için tavsiye edebileceğimiz ve yaşantımıza mutlaka katmamız gereken ilk yiyecek türü probiyotiklerdir. Bağışıklık sisteminde de oldukça faydası olduğu bilinen probiyotikler, vücudumuzdaki zararlı organizmaların çoğalmasını engellerken, faydalı bakterilerin de doğal dengesine kavuşmada oldukça faydalı mikroorganizmalardır.
Direkt olarak klinik çalışmalarda kanıtlanamamış olsa bile, probiyotiklerin egzama oluşumunu destekleyen mantarların üretiminde faydalı olduğu düşünülmektedir. Yoğurt, su bazlı kefir, çiğ peynir, kombucha çayı, lahana turşusu gibi besinler probiyotik bakımından zengindir.
Seboreik dermatit diyetinde yemenizi tavsiye ettiğimiz bir başka şey ise lifli yiyeceklerdir. Oldukça güçlü olan mide asitimiz bir çok yararlı besini hızlıca eritir. Lifli yiyecekler ise zor sindirildiği için besin değeri ve fayda olarak daha da güçlüdür.
Lifli yiyeceklere örnek olarak; baklagiller, kuru fasülye, enginar, bezelye, nohut, brokoli, karnabahar, tam tahıllılar, mercimek, yeşil fasülye, kudret narı, patlıcan, çemen otu yaprağı, bamya, çiğ ıspanak, çiğ havuç, çiğ yeşil soğan, turp, çiğ domates, kabuksuz salatalık gibi besinlere söyleyebiliriz.
Kabuklu yemiş tüketimi de egzama diyetinde tavsiye edilmektedir. Fakat kabuklu yemişler mutlaka çiğ ve işlem görmemiş olarak tavsiye edilir. Çiğ fındık, çiğ badem, hindistan cevizi, kavrulmamış fındık tavsiye edilen kabuklu yemişlere örnek verilebilir.
Vücudumuzda dolaşan kanı filtrelemekten sorumlu olan karaciğerin sağlığını da egzama diyetinde unutmamak gerekir. Karaciğeri stabil bir şekilde çalıştırmak, egzamaya neden olan iltihabın azaltılmasında görevlidir. Bundan dolayı karaciğere faydalı olan yiyeceklerin tüketimi seboreik dermatit hastalığı için son derece önemlidir. Karaciğere faydası olan besinlere örnek olarak; enginar, kahve, yeşil çay, sarımsak, kuşkonmaz, üzüm ve yağlı balıklar verilebilir.
Tavsiye ettiğimiz yiyeceklere son olarak D vitamini açısından zengin olan yağlı balıkları ve zerdaçalı da ekleyerek sonlandırabiliriz.
Egzama diyeti uygulanırken, uzak durulması tavsiye edilen besinler
Egzamaya sebep olabilecek mantarların çoğalmasını engellemek amacı ile bir takım yiyeceklerden uzak durmak faydalı olabilir. Bahsedeceğimiz yiyecekler egzamaya sebep olmaz fakat var olan egzamanın tetiklenmesinde rol alabilirler. Bu yiyeceklerin tüketilmemesi egzama hastaları için tavsiye edilmektedir.
- Katkılı paketlenmiş yiyecekler,
- Asit içeren meyveler (mandalina, limon vb.),
- Gluten içerenler,
- İnek sütü,
- Koruyucu içeren gıdalar,
- Buğday,
- Soya,
- Yer fıstığı.
Daha önce belirttik ve yeniden belirtmekte fayda görüyoruz, bahsetmiş olduğumuz yiyeceklerin kanıtlanmış bir klinik çalışması bulunmamaktadır. Egzamayı tetiklediği veya iyi geldiği yönünde net bir çalışma sonucu olmayıp iyi veya kötü geldiği düşünülmektedir.
Yağlı saç egzaması (seboreik dermatit) için tavsiye edeceğimiz bir başka yöntem, kaşıntılar veya kepeklenmeler başladığı dönemlerde vakit kaybedilmeden egzama şampuanları kullanmanızdır. Bu sayede hastalık seyri ilerlemeden çözüm sağlanmış olacaktır.
Sağlıklı günler dileriz.
5 yaş için ne yapmalıyız. Şampuan 13 yaş üzeri olduğu için kullanmayın..
13 yaş üzeri yasal bir terimdir Sema Hanım. 5 yaş üzerinde kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Merhabalar benim kafamda egzama var sürekli kendini yeniliyor tam geçiyor gibi oluyor tekrar aynısı oluyor kulağımda da çıkmaya başladı ne yapmalıyım
Ql egzama defne yaprağı şampuan kullanabilirsiniz. Egzama ve egzamaya bağlı kaşıntı, kepek, dökülme ve pullanma (kabuklanmalar) duracaktır. Düzenli olarak 3 aylık kullanım önerilir. Saç, sakal, kaş, kulak ve burun kenarları için kullanabilirsiniz.
Geçmiş olsun öncelikle. Ql egzama defne yaprağı şampuan ve acilen egzama diyetine başlayabilirsiniz.
Bugüne kadar kullandığım saç egzaması karşıtı ürünlerin arasında tek fayda gördüğüm ürün oldu diyebilirim.